Κατηγορίες
Κοινωνία Πολιτική

Άμα είμαστε ίσοι, τράβα…

eu_isothtaisotita-pasok_s

Άμα είμαστε ίσοι, τράβα κατούρα όρθια

Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, με όρους ισότητας των 2 φύλων. Από τις πρωτόγνωρες αλλαγές της πρώτης σοσιαλιστικής μεταρρύθμισης του 1982 που έφερε η Αλλαγή έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τα κόμματα εντάσσουν γυναίκες στα ψηφοδέλτιά τους λόγω της υποχρεωτικής ποσόστωσης και σήμερα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στη Βουλή από ποτέ.

Απέναντί μας (ή δίπλα μας) υπάρχει μια αχανής ασιατική μουσουλμανική υπανάπτυκτη χώρα με συντηρητική κυβέρνηση στα όρια της θρησκοληψίας. Μια χώρα όπου σήμερα διεξάγονται εκλογές. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, συμμετέχει με τα δικά του ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα στις εκλογές. Και οι 550 υποψήφιοί του είναι γυναίκες (το 60% εργάτριες). Με αυτόν τον τρόπο θέλει να συμβολίσει την πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών, και κυρίως των εργαζομένων, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση.

Εμείς, βέβαια, ζούμε σε μια αναπτυγμένη προοδευτική ευρωπαϊκή χώρα, με αριστερή (εσχάτως) κυβέρνηση, όπου τα ζητήματα αυτά έχουν διευθετηθεί εδώ και δεκαετίες και εννοείται ότι δεν υπάρχει λόγος (ούτε καν συμβολικός) για πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.

 

ΥΓ.  Στο κείμενο συμπεριλαμβάνονται χαρακτηρισμοί και επιθετικοί προσδιορισμοί που καταδεικνύουν τη ρητορική δεινότητα του υπογράφοντος και όχι την πραγματική κατάσταση της πολιτικής πραγματικότητας. Η αλλαγή του 1981 ούτε μεταρρύθμιση ήταν ούτε σοσιαλιστική, πολύ περισσότερο δεν μας μετέτρεψε σε πραγματικά δημοκρατική χώρα. Θα μου πεις, μήπως σήμερα έχουμε αριστερή κυβέρνηση; Είπαμε, οι χαρακτηρισμοί μπήκαν για να το παίξω έξυπνος εγώ, όχι επειδή είναι έξυπνοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι.

Από τον/την Diataxis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *